mandag 28. februar 2011

Hva er glykemisk indeks?

Opprinnelig ble begrepet glykemisk indeks skapt for å gjøre det lettere for pasienter med diabetes å regulere blodsukkeret. I dag er det også mye brukt i folkeopplysningen for å redusere vekt og forebygge sykdom.

Helsedirektoratet har lenge gitt råd om mat og helse. Det nye er at man i dag kan si noe mer om hvilke mengder som anbefales av for eksempel fisk, kjøtt, grønnsaker, frukt og fullkorn.


Mer fisk, mindre kjøtt!
I de nye kostrådene anbefales det blant annet:

  • At du spiser minst fire porsjoner fullkornsprodukter hver dag - dette tilsvarer tre skiver brød bakt på 100 prosent sammalt mel.
  • At du spiser 2-3 middagsporsjoner med fisk i uken, noe som tilsvarer 200 -450 gram i uken.
  • At du lar nøtter, i moderate mengder, være en del av kostholdet. 
  • At du ikke spiser mer enn to middager med rødt kjøtt i uken, i tillegg til å begrense bruken av kjøttpålegg. Dette tilsvarer mindre enn 500 gram i uken.

Riktig mat utgjør mye

Verdens helseorganisasjon anslår ifølge rapporten at 80 prosent av forekomsten av hjerteinfarkt og type 2-diabetes kan forebygges med endring i kostholdet, fysisk aktivitet og røykevaner.
Ifølge rapporten spiser trolig 80-90 prosent av oss mindre frukt og grønt enn det som er anbefalt. Vi spiser også mye mindre fullkorn enn anbefalt, og omtrent halvparten spiser mindre fisk enn anbefalingene.
Divisjonsdirektør Knut-Inge Klepp i Helsedirektoratet sier at det er et grundig vitenskapelig arbeid som ligger bak denne rapporten. Kostrådene er basert på den internasjonalt anerkjente prosedyren definert av World Cancer Research Fund.
















(nhi.no)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar