mandag 28. februar 2011

Kviser av sukker og raske karbohydrater

Ifølge en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening i januar 2011
C.S Mikkelsen, S.R Hansen, S. Kroon . Lokalbehandling av akne 
, kan et kosthold med mye raske karbohydrater øke risikoen for akne/kviser.
Akne er svært vanlig, særlig blant unge i 12-24 års-alder, men alle aldersgrupper kan oppleve plager med akne.

Øker insulinutskillelsen


Forfatterne skriver at kostholdets betydning for akne har vært mye diskutert. Nå tyder flere nye studier på at inntak av mat og søtsaker med raskt absorberbart sukker, kan føre til høyt blodsukker.
Høyt blodsukker stimulerer utskillelsen av det blodsukkerregulerende hormonet insulin og frigjøring av insulinlignende vekstfaktorer (IGF-1). Dette har en direkte effekt på talgkjertlene, og stimulerer til økt cellevekst i det ytterste hudlaget. Resultatet blir økt risiko for oppblussing av akne.

Raske karbohydrater

Matvarer som rangeres med høy glykemisk indeks (GI), er mat som svært raskt blir omdannet til glukose (blodsukker). Eksempler på mat med raske karbohydrater er kaker, boller, brus, loff, honnikorn, vafler, godteri som for eksempel vingummi, drops, donuts, riskaker og popkorn.
Opprinnelig ble begrepet glykemisk indeks skapt for å gjøre det lettere for pasienter med diabetes å regulere blodsukkeret. I dag er det også mye brukt i folkeopplysningen for å redusere vekt og forebygge sykdom.

Les mer om glykemisk indeks her.


Andre akneforverrende faktorer forfatterne av artikkelen i Tidsskrift for Den norske legeforening refererer til er svette, røyking og stress. Noen opplever også at premenstruell tensjon (PMS) og høy luftfuktighet kan forverre tilstanden, mens sollys kan hjelpe.













(nhi.no)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar